1. jak wiadomo piers z kurczaka jest najłatwiejsza w przygotowaniu. moge jesc codziennie ? i raz gotowaną a raz smazoną na teflonie ? Mozesz choć szybko Ci się znudzi (uwzględnij w diecie również chude mięso wolowe, chudą wieprzowinę) 2. jesli smaze tą pierś na oliwie (oczywiscie troche) to czy moge potem tą oliwą na ktorej smazylem polać ryż ? [...]
Na pewno coś tam pójdzie up :) Na początku woda się zbierze, ale to spokojnie - normalne. I teraz tak. Warto byś mięcha wrzucał więcej, ziemniaki waz przed obróbką termiczną,jabłka z bakalandu sądzę nafaszerowane cukrem, wrzuć tam więcej kasz / ryżów. Tłuste mięsa, ryby, podroby.
[...] tu tzw estetyce bialko to zwyczajnie cale jaja, WPC i twarogi(ale tego raczej malo jem) wegle to w zasadzie owies i ryz tluszcze to w zasadzie oliwa z oliwek i zoltka obrobka termiczna ogranicza sie do gotowania ryzu , nigdy nie smaze pafiel: to dawaj nowe foty i podziel sie swoja wiedza a skoro obserwujesz i wyciagasz wnioski to czemu [...]
Panie też tu są ;-) 1. Czy kolega wyliczył Ci makro, czy te 3 tysiące rzucił od tak? Wylicz zapotrzebowanie tutaj http://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne%2C_sk%C5%82%2E_prod%2E_%C5%BCywno%C5%9Bciowych%2C_%25_bf-t276436.html 2. Ujmowanie po 100 kcal tygodniowo jest totalnym bezsensem, skoro będzie spadać, to po co ujmować? I dochodzić do 2500? [...]
Ważysz wszystko przed obróbką termiczną, czyli suchy produkt. W śniadaniu nie masz pełnowartościowego białka, właściwie kicha z białkiem w diecie kawałek mięska i 2 jajka...większość roślinne, wrzuć więcej zwierzęcego białka. I przede wszystkim zaopatrz się w wagę - ułatwia życie %-)
Nie ulega wątpliwości, iż w Twojej diecie powinno się znaleźć więcej warzyw różnokolorowych. Każdy odcień charakteryzuje się odmiennymi wartościami. Ole rzepakowy uniwersalny do wyrzucenia, wybieraj dobrej jakości olej rzepakowy - czyli nierafinowany w ciemnej, szklanej butelce. Wliczasz produkty przed obróbką termiczną - nie po. Osiem gram [...]
pasteryzacja-ogrzewanie produktu w pasteryzatorach w temperaturze nie przekraczającej 100 oC. Zadaniem pasteryzacji jest osiągnięcie możliwie największego stopnia wyjałowienia towaru, przy jednoczesnym zachowaniu podstawowych cech towaru „świeżego”: -pasteryzacja długotrwała, czyli niska, temperatura od 60 oC do 72 oC. [...]
ziemniaki i kukurydza mają wysoki IG niezależnie od sposobu przyżądzenia , IG marchwi wzrasta wraz z obróbką termiczną - a jak wiadomo na redukcji unikamy skoków insuliny
[...] ma swoje plusy i minusy na pewno nie stwierdzil bym ,ze absolutnie nie powinno sie jesc surowych jaj na dowod podajac utrate skladnikow odzywczych i nie powiedziałbym rowniez ze obrobka termiczna to najlepsze rozwiazanie nie majace żadnych wad krótko mówiać "każdy medal ma dwie strony" Zmieniony przez - mombas w dniu 2009-03-19 20:13:47
A oglądałeś filmiki gdzie mówiono o szkodliwości surowych jajek ? Też mówili tam naukowcy. Pisząc od siebie spożywanie surowych jajek jest niewskazane.Nasz organizm nie posiada tak silnych enzymów trawiennych ,aby białko w takiej postaci zostało wchłonięte. Lepiej ugotowac lub usmażyc. Obróbka termiczna jajka w minimalnym stopniu zuboża wszelkie [...]
Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po [...]
Charon - czyli na prosty, chłopski (znaczy sie moj ) rozum: 100g kasza przed gotowaniem ma 70g ww, po gotowaniu ze 100g robi sie np. 500g i te 70g ww rozklada sie na te 500g po ugotowaniu wiec dlatego w 100g taka mala ilosc zostaje. sorry ale jak sie czasem zatne to ciezko jest z moim rozumowaniem dzieki za strone potem po niej pobuszuje, ciekawe [...]
Twój lekarz wie w ogóle z czego składa się gainer? Jeśli nie to niech najpierw sprawdzi zanim zezwoli. Osobiście nie polecałbym tak wysoko przetworzonej odżywki składającej się z kupy cukru ( strasznie niska gęstość odżywcza ). Gdybyś zapił mlekiem drożdżówki to byłoby to prawie samo. Na dłuższą metę opychanie się gainerami może w sposób [...]
3-5 g sodu/d i 2-3 g potasu/d - to bardzo ważne dla utrzymania beztłuszczowej masy ciała. Inuici najczęściej jedli mięso razem z wywarem, dodatkowo dokładali do takiej zupy krew upolowanych karibu(żródło sodu). O ile z sodem nie jest tak ciężko to z potasem jest gorzej. Obróbka termiczna mięsa pozbawia go w znacznej części potasu. W badaniach, [...]